Složení krmné směsi pro nosnice – nejpodrobnější informace
Výsledky chovu drůbeže jsou přímo závislé na krmivu. Strava nosnic, slepic masných plemen, brojlerů a kuřat by měla být vyvážená v bílkovinách a tucích, obsahovat všechny potřebné vitamíny, minerály a také cenné aminokyseliny. Masokostní moučka pro kuřata je vysokoproteinovou složkou domácího krmiva, dělá z obilné směsi kompletní stravu pro drůbež.
Popis a složení
Masokostní moučka je přirozeným produktem zpracování masa a kostí zvířat nebo drůbeže. Jako výchozí surovina se používá maso nevhodné pro lidskou spotřebu: ze starých jedinců, po kauze apod. Výroba masokostní moučky je často vedlejším produktem v masokombinátech nebo drůbežárnách. Vnitřnosti, kosti, žíly – to vše je zpracováno, rozdrceno a přeměněno na hodnotnou krmnou přísadu.
Konzistence masokostní moučky je podobná jemnému mletí obilí, má hnědou barvu: od zlatavé po tmavě hnědou a výraznou, ale spíše příjemnou vůni sušeného masa.
Nutriční fakta
Produkce masokostní moučky je regulována GOST, která určuje poměr bílkovin a tuku v konečném produktu.
Kvalitní výrobek obsahuje cca 40% bílkovin a 11-12% hrubého tuku, dále esenciální aminokyseliny živočišného původu: lysin, methionin a cystin.
Kostní složka poskytuje vysoké procento užitečných minerálů, především v krmné přísadě vápníku a fosforu, každá přibližně 14 % a 7 %. V malém množství obsahuje draslík a různé stopové prvky: síru, železo, zinek atd. Výrobek je zdrojem vitaminu E a vitaminů skupiny B, nejvíce obsahuje vitamin B4.
masokostní moučka
Nutriční hodnotu doplňkové látky lze určit podle její třídy:
- I. třída – hrubý protein 50%, hrubý tuk 10-13%, popel 25%;
- Třída II – hrubý protein 40-42%, hrubý tuk 15-18%, popel 28%;
- Třída III – hrubý protein 30%, hrubý tuk 20%, popel 38%.
Čím více masa ve výchozím materiálu a čím méně kostí, tím vyšší je obsah bílkovin v konečném produktu a tím nižší je procento popela a tuku. Vzhledem k tomu, že masokostní moučka se používá jako bílkovinná složka, je prvotřídní produkt považován za nejhodnotnější, má nejvyšší obsah bílkovin.
Vyrábí se i odtučněná masokostní moučka s vysokým obsahem bílkovin 40-50 % a minimálním obsahem tuku 2 %.
Kostní jídlo
V důsledku zpracování kostí skotu a prasat se získává kostní moučka. Tento produkt má nízký obsah bílkovin a tuku, 20 % a 10 %. Díky vysokému obsahu popela, až 60 %, je přísada zdrojem užitečných minerálů: vápníku, fosforu, draslíku. Kostní moučka pro kuřata se dá přirovnat k vápencové drtiJe to spíše minerální doplněk. Do stravy se zavádí v menších objemech než maso a kosti, maximálně 1 % složení krmné směsi.
Jak se vyrábí masokostní moučka?
Výroba krmné přísady je složitý technologický proces. Odpad z výroby masa se důkladně promyje, poté spaří nebo vaří. Vychlazený produkt se rozdrtí na pastu a suší se při vysoké teplotě.
Hotový prášek se proseje přes síto s magnetem, aby se zachytily cizí kovové předměty. Do směsi se přidávají antioxidanty, které zabraňují oxidaci produktu a zvyšují trvanlivost.
Jak vyrobit masokostní moučku doma
Vyrobit si masovou kost doma je možné, ale nestojí to za vynaložené úsilí a prostředky. K dezinfekci surovin je nutné kosti a maso vařit alespoň 3 hodiny, případně kosti spálit v troubě. Současně se uvolňuje specifický nepříjemný zápach.
Doma je nemožné sušit výrobek při teplotě +650°C, jak se to děje ve výrobě. Sušení v domácí troubě bude trvat několik hodin a naplní dům štiplavým zápachem.
Je možné brousit kosti kalcinované v peci, ale bude to vyžadovat čas, úsilí, hmoždíř a výkonný mlýnek na kávu nebo mlýnek na obilí.
Při relativně nízkých nákladech na masokostní moučku budou náklady na placení účtů za elektřinu za vlastní výrobu doplňkové látky do krmiv mnohem vyšší než cena produktu v obchodě.
Jak si vybrat produkt
Ve skutečnosti není kupující zdaleka vždy schopen zjistit vlastnosti masokostní moučky, protože jsou uvedeny na obalu pouze ve formě GOST a TU. Kvalita se posuzuje podle vzhledu, barvy a vůně.
Nejvhodnějším balením krmné přísady jsou zatavené nebo fóliové sáčky. masokostní moučka 0,6-1 kg. Malý objem umožňuje použití produktu v krátkém čase, takže nemá čas se znehodnotit a nezmizí chutný zápach masa.
Majitelé velké dceřiné farmy nakupují masokostní moučku v pytlích po 30-40 kg. Proteinovo-vitamínový doplněk se používá při výrobě domácího krmiva pro všechny druhy drůbeže, prasat, skotu a lze jej použít i při přípravě krmiva pro kočky a psy.
Kvalitní výrobek se pozná podle vzhledu. Masokostní moučka by neměla být příliš světlá – bledá barva značí, že výrobce přidal zpracované kuřecí peří, které nenese nutriční hodnotu, nebo sóju. Plnotučná sója je také potravina s vysokým obsahem bílkovin, ale tato bílkovina je rostlinného původu. Pro plný rozvoj drůbeže a hospodářských zvířat jsou zapotřebí rostlinné i živočišné bílkoviny.
Dobrá masová kost by měla mít příjemnou vůni, ne-li grilovaná, ale sušené maso, v extrémních případech s nádechem vůně mýdla na prádlo, pokud je procento kostí v původním produktu mnohonásobně větší než maso.
Masokostní moučka by neměla zapáchat hnilobou, zatuchlinou nebo plísní. V těchto případech je produkt považován za zkažený a není povolen v krmivu pro drůbež nebo hospodářská zvířata. Krmná přísada je příznivým prostředím pro reprodukci plísní a bakterií, při skladování v podmínkách vysoké vlhkosti v ní začíná množení patogenních hub.
Plesnivé krmivo by se nikdy nemělo používat jako krmivo pro drůbež a jiná zvířata. Plíseň je zdrojem toxinů, které vedou k poruchám trávení.
Pokud má masokostní moučka shnilý zápach, znamená to, že výchozí materiál nebyl zpracován ve vysoké kvalitě. Hnilobná mikroflóra nepříznivě ovlivní zdraví všech domácích mazlíčků. Tento doplněk by se neměl používat.
Podmínky skladování
Množství bílkovin v masokostní moučce není konstantní. Postupně se přeměňuje na amoniak a odpařuje se, díky čemuž klesá nutriční hodnota produktu. Trvanlivost masokostní moučky je 1 rok od data výroby a nejdéle 6 měsíců po otevření balení.
Díky bohaté vůni a vysoké nutriční hodnotě přitahují otevřené obaly s masokostní moučkou různé živé tvory: myši, krysy, kočky, ptáky. Aby nedošlo ke krádeži cenného produktu, je lepší po otevření uchovávat obal v uzavřené nádobě.
Na skladování masokostní moučky má velký vliv teplota. Při teplotách nad +30°C dochází k rozkladu přírodních tuků, dochází k chemické reakci s uvolňováním toxického akroleinaldehydu. S vědomím této funkce byste neměli kupovat velké zásoby masa a kostí na letní období, je lepší koupit produkt, když jej utratíte.
Jaký je přínos doplňku?
Masokostní moučka je především bílkovinou živočišného původu a také zdrojem vápníku a fosforu. Protein je nezbytný pro drůbež ve všech fázích vývoje. Nutriční hodnota krmných směsí pro kuřata se vybírá podle stádia vývoje a druhu ptáka. Krmné směsi pro nosnice obsahují 16–18 % hrubých bílkovin, kuřata vaječných plemen potřebují 19–20 % bílkovin a v krmivu pro brojlery je její dávka ještě vyšší: od 24,5 % na začátku po 20 % ve fázi dokončování výkrmu. Takové ukazatele nelze dosáhnout jedním zrnem.
Pro pochopení, obsah bílkovin v kukuřici, ovsu, ječmeni, pšenici je od 9 do 12,5 %. Pro zvýšení podílu bílkovin se do krmiva přidává hrášek, čočka nebo plnotučná sója, vzhledem k náročnosti trávení se však luštěniny zavádějí v malém množství, maximálně 5-10%.
Pomáhá zvýšit obsah bílkovin v krmivu krmné kvasnice. Rostlinné bílkoviny a tuky jsou produkovány slunečnicovou moučkou, masem a kostmi a rybí mouka poskytují bílkoviny a tuky živočišného původu.
5 % masa a kostí přidá 2 jednotky bílkovin a 0,75 hrubého tuku, to jsou vysoké dávky, které výrazně zvyšují nutriční hodnotu krmiva.
Pro kuřata
Kuřata aktivně využívají bílkoviny pro růst a tvorbu svalů. Při nedostatku bílkovin v krmivu kuřata rostou pomalu, zaostávají ve vývoji, u kuřat se může objevit křivice. V prvních týdnech života je potřeba bílkovin u kuřat obzvlášť vysoká a schopnost vstřebávat a trávit potravu je stále slabá, proto by krmivo mělo být co nejvýživnější.
Masová a kostní moučka výrazně zlepšuje složení krmiva pro kuřata a jeho cena je mnohem nižší než u jiných zdrojů živočišných bílkovin: vařená vejce, tvaroh.
Pro brojlery
Pro intenzivní růst kříženců masných plemen jsou potřeba velké dávky bílkovin. Startovací krmivo pro brojlery má nejvyšší obsah bílkovin. Během svého krátkého života musí brojler dostávat živnou směs bohatou na bílkoviny a tuky, jen tak lze získat dobré přírůstky.
Kostra rostoucího brojlera nemusí držet krok s rychlým přírůstkem hmotnosti, proto ptačí klouby ochabují, brojleři “sedí na nohy”, načež začnou zaostávat ve vývoji. Masokostní moučka poskytuje nejen vysoké dávky živočišných bílkovin a cenných aminokyselin, ale je také zdrojem stravitelného vápníku a fosforu, který pomáhá posilovat kosti.
Pro nosnice
U nosnic se v období aktivního ovipozice rychle spotřebovávají bílkoviny, protože. je to „stavební materiál“ vajec. Nedostatek bílkovin v krmivu se okamžitě projeví snížením počtu vajec v hnízdech.
V zimě, v období snášky, se potřeba bílkovin u kuřat snižuje, ale při držení v nevytápěném kurníku ptáci spotřebovávají hodně energie na topení a bílkoviny jsou zde opět potřeba.
Protein je zodpovědný za dobrý obal peří, za aktivitu a dokonce i za chování kuřat. S nedostatkem bílkovin v krmivu se pták stává agresivnějším. Boje, klování, kanibalismus jsou stále častější. V období sezónního línání je zvláště důležité, aby nosnice dostávaly proteinové doplňky, které jim pomáhají rychleji se zotavit a nedovolí tělu ptáka oslabit.
Masokostní moučka je nejekonomičtější způsob, jak zvýšit obsah bílkovin v krmivu pro nosnice. Produkt je dostupný, prodává se v každém obchodě s krmivem pro domácí zvířata.
Návod k použití
Krmná přísada se zavádí do složení obilné směsi, pokud se krmná směs připravuje samostatně, nebo se přidává do mokrých míchaček.
Při přípravě krmiva se masokostní moučka přidává v následujících poměrech:
- u nosnic v období snášky – 5-7 %,
- pro kuřata během sezónního línání – 10-11%,
- pro brojlery – 7 %,
- pro kuřata – 3%.
Při přidávání masokostní moučky do mokré kaše se musíte zaměřit na přípustnou denní dávku, která závisí na věku ptáka. Dávkování musí být rozděleno počtem krmení. Pokud se bramborovo-zeleninová směs podává jednou denně a po zbytek času dostává pták vyvážené krmivo, pak by měl být podíl masokostní moučky snížen několikanásobně jiným krmením.
Denní příjem masokostní moučky je
- pro nosnice během snášky – 5-7 g,
- pro kuřata během sezónního línání – 10-11 g,
- pro brojlery v konečné fázi výkrmu – 5-7 g,
- pro kuřata od 10. do 40. dne života od 1 g do 2,5 g.
Do vychladlé kaše je nutné přidat masokostní moučku, protože. při zahřívání dochází ke zničení živočišných bílkovin a vitamínů, čímž se ztrácí nutriční hodnota doplňku.
Pro kuřata
Pro kuřata v prvních týdnech života je lepší použít hotové startovací nebo předstartovní krmivo. Jeho složení je vyvážené z hlediska živin, obsahuje všechny potřebné vitamíny, minerály a aminokyseliny, což poskytuje přátelský start a pokládá základy zdraví ptáků.
Pokud jsou krmné směsi připravovány samostatně, složení krmiva se postupně mění, od vysokoproteinového na začátku s mírným poklesem nutriční hodnoty ve fázi růstu.
Masokostní moučka se zavádí do stravy kuřat nejdříve od 10. dne života. Zpočátku se podává v minimálních dávkách, rychlostí 1 g na hlavu a den. Postupně se denní dávka zvyšuje, ve věku 1 měsíce je to 1,5 g a po dalším měsíci – 2,5 g.
Pro brojlery
Masová přespolní kuřata se vyvíjejí rychleji, proto je masokostní moučka zaváděna do stravy brojlerů od 7. dne života. Začněte s minimální dávkou 0,5 g na hlavu a den. Ve věku 30 dnů postupně dosahují 2,5-3 g denně a v konečné fázi výkrmu dávají 5-7 g denně.
Pro nosnice
V létě pták na procházce přijímá dostatečné množství živočišných bílkovin. Kuřata vyhrabávají žížaly, nacházejí brouky, hmyz, mouchy atd. Právě v letním období však nastává vrchol kladení vajec, a proto je konzumace bílkovin velmi aktivní.
Kuřata potřebují bílkoviny a vápník po celý rok, jejich spotřeba se zvyšuje na jaře a zůstává vysoká během léta, na podzim je potřeba další podpora, aby se zotavila z línání.
Dávkování masokostní moučky pro nosnice v létě je 6-7 g denně, v zimě – 5 g, na podzim a na jaře – 10 g.
Předávkování a vedlejší účinky
Výraz „kaši máslem nezkazíš“ je při výkrmu drůbeže nevhodný. Přestože by jídlo mělo být vyvážené a výživné, nemělo by obsahovat příliš mnoho bílkovin. Nadbytek bílkovin v krmivu (více než 20 % hrubých bílkovin u nosnic a více než 25 % u brojlerů) může způsobit otravu bílkovinami a vést k poruchám trávení.
Masokostní moučka by se neměla sypat „od oka“, zvláště při přípravě mokré kaše. Lokální předávkování živočišnými bílkovinami vede u kuřat k poškození funkce ledvin a rozvoji dny.
Kvasení je jednoduchý a levný způsob, jak obohatit krmivo pro zvířata o vitamíny, prospěšné mikroelementy, bílkoviny a bílkoviny. Přidání takového hnojiva do stravy kuřat má pozitivní vliv na jejich vývoj.
Velké množství bílkovin pomáhá masným plemenům kuřat přibírat na váze rychleji, nosnice snášejí o 25 % více vajec a velikost každého se zvyšuje o 15 %. Také díky kvasnicím ptáci v zimě nepociťují nedostatek vápníku a neklují vajíčka.
Droždí je zcela přírodní přísada. Jsou snadno absorbovány tělem ptáka, zlepšují chuť krmiva a zvyšují jeho nutriční hodnotu.
V tomto článku vám řekneme, jak dát droždí kuřatům, jak zvýšit účinnost „rmutu“ a jak správně vytvořit stravu pro brojlery, nosnice a kuřata.

Co je krmné droždí a jak jej používat
Kvasinky jsou jednobuněčné houby. Přicházejí v různých typech. Pekařství, víno, pivo a lihoviny jsou široce používány v potravinářském průmyslu.
V drůbežářství a chovu se používají krmné kvasnice – prášek nebo granule obsahující miliony buněk hub. Jedná se o bezpečný přírodní doplněk stravy nosnic s obsahem vitamínů B, E, C, D.
Takové kvasinky se pěstují v laboratořích a dílnách. Hlavní výhodou tohoto druhu hub je vysoký obsah bílkovin, který je nezbytný v zimě a na jaře pro zvýšení užitkovosti nosnic a zvýšení hmotnosti brojlerů.
Složení kvasničného doplňku:
Název složky Obsah přísady, % Potravinářský protein 32-38 Bílkoviny 38-51 Vláknina 1,2-2,9 Tuk 1,8 Vláknina 1,8 Obsah popela 10
Podle GOST 20083-74 by složení mělo obsahovat také lysin, methionin a tryptofan. Jedná se o aminokyseliny, které si tělo kuřat nevytváří, ale jsou nezbytné pro jejich normální fungování. Mikroelementy obsahují velké množství fosforu, vápníku, železa a zinku.
Druhy krmných kvasnic
Krmné droždí pro kuřata se liší způsobem výroby a obsahem čistých bílkovin. Existují tři typy:
- Klasický. Pěstováno na výpalcích z lihovaru. Kilogram takového produktu obsahuje 0,26 až 0,4 gramu bílkovin. Hlavní výhodou klasických krmných kvasnic je nízký obsah hrubých bílkovin. Jeho nadbytek zhoršuje chuť vajec.
- Hydrolytické. K jeho získání se používá vodný roztok cukru získaný z rostlinného a dřevěného odpadu. Obsah bílkovin v jednom kilogramu se liší – od 0,24 do 0,45 gramu.
- Protein-vitamínový koncentrát (PVC). Je považován za nejvýživnější doplněk, obsahuje nejvyšší množství vitamínů. BVK se pěstuje na papírovém odpadu. Jeden kilogram produktu obsahuje 0,6–0,8 gramu bílkovin.
Klasické krmné kvasnice jsou vhodné pro většinu plemen kuřat. Vyrábějí se bez ultrafialového záření, což je z hlediska obsahu mikroelementů nejvyváženější varianta.
Pokud ke krmení ptáků používáte průmyslové krmivo, není potřeba kvasnic. Toto krmivo již obsahuje všechny potřebné složky a při nadbytku bílkovin, vitamínů nebo minerálů mohou ptáci pociťovat zdravotní problémy.
Kvalitní a výživná krmná směs je dražší než kvasnice. Krmivo musí být vybráno pro konkrétní plemeno ptáka a musí být dodrženo správné dávkování. Pokud tak neučiníte, mazlíčci zhubnou nebo ztloustnou a začnou snášet méně vajec.
Aby se těmto komplikacím předešlo, chovatelé drůbeže si „rmut“ připravují sami. Základ takové směsi může být odlišný: drcené obilí (kukuřice, pšenice), travní mouka, zelenina.

Výhody a nevýhody
Přidáním krmných kvasnic do stravy vašich kuřat jsou zdravější a produktivnější. Během období krmení „rmutem“ jsou pozorovány následující pozitivní změny:
- zvýšená imunita;
- zlepšení endokrinního systému;
- zvýšená plodnost a v důsledku toho zvýšení počtu ptáků;
- větší vejce;
- aktivní sada svalové hmoty;
- nízké riziko rozvoje nedostatku vitamínů.
Je důležité si pamatovat: kvašení ptačího semene by se mělo provádět pouze od listopadu do dubna. Právě v tomto ročním období nemají kuřata dostatek mikro- a makroprvků k růstu a udržení zdraví. V teplém období je nutné přestat s přidáváním plísňových doplňků, aby nedošlo k přebytkům bílkovin a dusíku.
Nadměrný obsah těchto prvků v těle může vést k následujícím komplikacím:
- kloakitida – zánět kloaky a střevní sliznice;
- porušení gastrointestinálního traktu;
- zánět v kloubech;
- klování u kuřat a kanibalismus u dospělých.
Pokud pozorujete podobné příznaky u kuřat v období krmení, snižte obsah kvasinek nebo je zcela vyřaďte z ptačího jídelníčku.
Jak a kolik krmit kvasnicemi krmit nosnice a brojlery
Úspěch kynutí závisí na velikosti porce a četnosti přidávání, které dáváte různým jedincům.
Do stravy ptáků se vyplatí zavádět „rmut“ postupně: začněte s 6–12 gramy směsi denně a krmte ji maximálně 3krát týdně. Do dvou týdnů zvyšte porci na normu a podávejte pravidelně obden nebo každý den. Zkušení drůbežáři doporučují zařadit do stravy dospělého člověka maximálně 20 gramů droždí denně.
Různá plemena kuřat mají různé potřeby, proto by se výživa brojlerů a nosnic měla lišit.
Krmné kvasnice pro brojlery
V zimním období musí potrava brojlerů obsahovat velké množství bílkovin a bílkovin, proto může krmivo obsahovat až 7 % kvasinek. Pokud je ve stravě velké množství kukuřice, lze toto číslo zvýšit na 9–10 %.
Krmné kvasnice pro nosnice
Kvašení krmiva pro nosnice probíhá trochu jinak. Jejich strava by měla být méně bílkovinná, ale bohatší na vitamíny. Podíl kvasinek v krmivu nosnic by měl zůstat v rozmezí 5–6 %.
Kuřata
Krmivo pro kuřata lze kvasit od 18 do 20 dnů života. Přípustná denní porce není větší než 4 gramy.
Brojlerové kuřata, stejně jako dospělí, potřebují více bílkovin, takže do jejich stravy lze zařadit „rmut“ s krmením od 14 do 15 dnů po vylíhnutí. Měli byste začít s 3 gramy denně, postupně zvyšujte porci až na 10 gramů.

Složení “kaše”
Již jsme zjistili, že kvašení krmiva zvyšuje nutriční hodnotu ptačí stravy a obohacuje ji o užitečné prvky. Hlavním zdrojem vitamínů a sacharidů je však obilný základ „rmutu“.
Pro rovnoměrné prokvašení a lepší vstřebávání krmiva je třeba zrno před přípravou „rmutu“ rozdrtit nebo zploštit. Chcete-li zvýšit nutriční hodnotu produktu, můžete přidat nasekanou trávu (suchou nebo čerstvou), zeleninu, otruby a koláč.
Výsledná směs může být použita jako základ „rmutu“ a dána ptákovi suchá nebo mokrá. Práškové droždí se přidává do suchého krmiva bezprostředně před krmením a pro přípravu vlhkého krmiva je třeba provést kvásek.
Kvasnicové metody: návod k použití krmných kvasnic pro zvířata
Chcete-li fermentovat mokré potraviny, vyberte jednu ze tří metod:
- Bezpečný. Jde o nejjednodušší způsob přípravy kaše.
Na 1 kilogram mletého základu přidejte 20 gramů krmného droždí a zalijte 1,5 litrem teplé, ale ne horké vody. Důkladně promícháme a necháme 7-8 hodin kvasit. Během kvašení je nutné výrobek 2-3x promíchat, aby kvásek postupoval rovnoměrně. Je také důležité sledovat konzistenci: pokud je hmota příliš hustá, přidejte 1-2 sklenice vody.
- Metoda těsta. Skládá se ze dvou fází: nejprve se hněte těsto a poté se provádí kvásek.
Na těsto odeberte 200 gramů mletého obilného základu, přidejte 10 gramů droždí a zalijte 0,5 litrem vody. Jeho teplota by se měla pohybovat mezi 35–40 °C. Po důkladném promíchání výsledné hmoty ji nechte 4–5 hodin na teplém místě. Po uplynutí stanovené doby přidejte do směsi další 1 kilogram drceného zrna a 1–1,5 litru vody. Znovu promíchejte a nechte na teplém místě 4–4,5 hodiny.
- Příprava kváskového krmiva. Stejně jako předchozí metoda zahrnuje dvě fáze.
Nejprve smícháme 20 gramů droždí a 1 litr vody o teplotě asi 40 °C. Do vzniklé tekutiny přidejte 1 kilogram drceného obilného základu a nechte vyluhovat. Po 5 hodinách přidejte do výsledného přípravku porci zrna potřebnou pro jedno krmení všech ptáků, zalijte 1–1,5 litrem vody. Konzistence hmoty by měla být jako hustá kaše. Tuto směs nechte dalších 8–10 hodin.
- k přípravě „rmutu“ používejte prostorné a čisté nádobí (dřevěné nebo smaltované);
- množství přísad se může lišit v závislosti na počtu ptáků, ale jejich poměr by neměl být porušen;
- Během vaření zajistěte rovnoměrnost hmoty a zabraňte tvorbě hrudek;
- Hotovou kaši neskladujte déle než jeden den.
Jak zvýšit účinnost „mash“
Zkušení chovatelé drůbeže doporučují zvýšit účinnost kvasnicové „rmuty“ několika způsoby:
- Základní zrno co nejvíce rozemlejte.
Zrna menšího průměru kuřata lépe vstřebávají a zvyšují rychlost fermentace krmiva. - Před přidáním droždí zalijte mletou obilnou směs vroucí vodou. Pak se v něm obsažený škrob promění v cukr a vytvoří pro houbu výbornou živnou půdu.
- Do kvasnicové směsi můžete přidat i cukr, ale v malém množství (asi 0,5 gramu). Glukóza má pozitivní vliv na plodnost a přežití a zlepšuje imunitu.
- Místo vody můžete v procesu přípravy kaše použít syrovátku. Tento doplněk je bohatý na sacharidy a prospěšné minerály. Je důležité, aby jeho teplota byla také 35–40 °C. Nikdy nepoužívejte čerstvé mléko: škodí zažívání ptáků.
- Do základu přidejte naklíčená zrna (asi 5 gramů na ptáka) a minerální komplexy. To vynahradí nedostatek vitamínů v zimním období.
- Pro udržení imunity a zdravého fungování trávicího traktu kuřat zařaďte do jejich jídelníčku pyré vařenou zeleninu. Čerstvé nejsou vhodné a některá zelenina a bylinky mohou být zdraví škodlivé pro ptáky.

Jak vybírat a skladovat krmné kvasnice
Abyste ptákům neublížili, musíte vědět, jak správně vybrat a skladovat krmné kvasnice pro kuřata.
Hlavním pravidlem je sledovat čerstvost a datum spotřeby produktu. Platí i pro ostatní složky krmiva. Kvalitní a čerstvé droždí by mělo být absolutně suché a mít charakteristickou chlebovou vůni.
Nádoby na droždí by neměly být skladovány v blízkosti toxických chemikálií. Houba má vysoké sorpční schopnosti, což znamená, že dokáže absorbovat škodlivé výpary. Dávejte proto pozor na umístění nástrahy v prodejně. Neberte jej, pokud se nachází v blízkosti hnojiv nebo rostlinných chemikálií.
Kvasinky skladujte na suchém místě mimo dosah světla a vlhkosti.
Přípustná teplota je od –30 do +30 °C.
Skladovatelnost: 6 měsíců od data výroby.
Pokud máte jakékoli pochybnosti o čerstvosti produktu, vyhněte se jeho použití. Špatná kvalita nebo zkažené přísady povedou ke zhoršení zdraví ptáků.
Závěr
Přidání krmných kvasnic do stravy kuřat vede ke zvýšení počtu a zlepšení zdravotního stavu ptáků, zlepšení kvality vajec, masa, prachového peří a peří. Tento způsob krmení také pomáhá ušetřit peníze vynaložené na krmivo.
Pravděpodobnost vedlejších účinků při krmení ptáků kvasinkovými doplňky je extrémně nízká, přesto doporučujeme znovu stanovit základní pravidla pro jejich použití:
- Zkontrolujte čerstvost každé složky rmutu a hotovou směs neskladujte déle než 24 hodin.
- Od dubna do listopadu vyřaďte z jídelníčku vašich ptáků droždí.
- Sledujte složení krmiva pro různé jedince a nepřekračujte dávku kvasnic.
- Pokud vaši ptáci vykazují jakékoli známky obav, omezte nebo odstraňte kvasinky z jejich stravy.
Je důležité pochopit, že krmné kvasnice pro kuřata by neměly být nahrazovány pekařskými, pivovarskými a jinými druhy.
Krmná řešení od Phileo by Lesaffre jsou vyvíjena na základě dlouholetých zkušeností a vývoje po celém světě. Naše řešení jsou vysoce kvalitní a bezpečné pro použití a přispívají k chovu zdravých zvířat.