Recepty na chleba

Většina začínajících pekařů peče chleba z hotových směsí na pečení, protože se velmi pohodlně používají. Směsi na pečení jsou baleny v sáčcích 400-500g, součástí je i droždí. Do pekárny nasypete obsah balení, kvásek a zalijete potřebným množstvím vody – vše je rychlé a jednoduché. Existují ale i nevýhody: pečení chleba z hotových směsí je dražší než chleba z domácích produktů.
Někdy chcete něco speciálního, originálního, můžete péct chleba každý den a nikdy to celý rok neopakovat. Na pečení není nic tajemného ani děsivého a vynikající talent není vůbec nutný. Péct umí každý, zvláště pokud pečete chleba v pekárně. Vše, co „domácí pekař“ potřebuje, je odměřit požadované množství surovin, vložit je do pekárny a stisknout jedno nebo dvě tlačítka. Domácí chléb bude obsahovat jen to, co do něj dáte: mouku, vodu, droždí a kromě nich další přírodní produkty dle vlastního výběru.
Poznámka: výsledek závisí na kvalitě mouky. Aby byl chléb voňavý, je lepší použít nerafinovaný rostlinný olej.
1. Chléb z pšeničné mouky.
- Droždí – 1,5 lžičky. (pro běžné pečení) nebo 2,5 lžičky. (pro zrychlené).
- Pšeničná mouka – 500 gr.
- Sol – 1,5 tsp.
- Cukr – 1,5 st.l.
- Ropa roste. – 1,5 lžíce.
- Voda – 330 m.l.
- Do tohoto chleba můžete přidat různá plniva (2-4 polévkové lžíce): otruby, slunečnicová jádra, sušená cibule, mrkev, rajčata, paprika, obilné směsi, koření. Na ozdobu použijte posyp
- Kvasinky
- Pšeničná mouka – 225 g.
- Žitná mouka – 195 g.
- Sol – 1,5 tsp.
- Cukr – 1,5 tsp
- Panifarin – 3-5 lžiček.
- Extra-R – 1 lžička.
- Suchý slad – 1-3 lžičky.
- Ropa roste. – 2-3 lžíce.
- Voda – 280 – 300 ml.
- Základní recept. Extra-R lze nahradit tmavým Agramem (2 lžičky).
Do tohoto chleba můžete přidat různé náplně (2-4 lžíce): otruby, slunečnicová jádra, sušená cibule, mrkev, rajčata, paprika, obilné směsi (například Fitness mix), koření. Na ozdobu použijte posyp
K pečení „Rye Brewed Bread“ musíte místo suchého sladu přidat uvařený slad: 3 polévkové lžíce. Vmíchejte slad v 70-80 ml. vařící vodu, ochlaďte, přidejte do vody. K přísadám můžete přidat 1-2 lžíce rozinek a mletého koriandru.
Přidáním kmínu do žitného těsta choux získáte tzv. „Tverský chléb“. Fazolkami koriandru můžeme ozdobit vršek chleba (těsně před pečením).
Jemná, příjemná chuť, vhodná zejména pro kojeneckou výživu.
- Droždí – 1,5 lžička
- Pšeničná mouka – 500 gr.
- Sol – 2 tsp.
- Cukr – 2 st.l.
- Sušené mléko – 2 polévkové lžíce.
- Máslo – 2 polévkové lžíce.
- Vejce – 2 ks.
- Voda – 230 m.l.
Lahodný a zdravý chléb barvy slunce.
- Droždí – 1,5 lžička
- Pšeničná mouka – 300 gr.
- Kukuřičná mouka – 6 lžic. (60 gr.)
- Ovesné vločky (nebo žito nebo ječmen) – 6 polévkových lžic.
- Sol – 2 tsp.
- Cukr – 2 st.l.
- Sušené mléko – 2 polévkové lžíce.
- Ropa roste. – 2 lžíce.
- Voda – 270 m.l.
Voňavý a zdravý chléb pro celou rodinu.
- Droždí – 1,5 lžička
- Pšeničná mouka – 200 gr.
- celozrnná mouka – 200 g.
- Sol – 1 tsp.
- Cukr – 1,5 st.l.
- Oregano – 1 polévková lžíce.
- Sušené mléko – 1,5 polévkové lžíce.
- Máslo – 1 polévkové lžíce.
- Celé bk olivy – 50 gr.
- Voda – 320 m.l.
Chléb “Lyubitelskiy” se sýrem a klobásou.
Pikantní, česneková chuť příjemně překvapí vaši rodinu a přátele.
– Pšeničná mouka – 500 g.
– Roste. olej – 1 polévková lžíce.
-Najemno nakrájená syrová uzená klobása – 1,5 polévkové lžíce.
– strouhaný sýr – 2,5 lžíce.
– nasekaný česnek – 1,5 lžíce.