Proč má mrkev bílý povlak?
Všichni milujeme mrkev, protože od nás vyžaduje minimální úsilí: kupte, otevřete balíček a chroupejte do sytosti. Na rozdíl od stejných chipsů alespoň chápete, že konzumujete skutečně zdravý produkt. Ale je opravdu tak dobrá? A co nám mazaní marketéři tají?
Zveřejněno Hi-Tech Mail
Skutečný boom baby karotek nastal v polovině 1980. let. Téměř okamžitě poté, co se na pultech supermarketů objevily miniverze mrkve, vzrostla spotřeba mrkve jen ve Spojených státech o 30 % a po 10 letech vzrostla na 117 %. Svět zachvátilo skutečné mrkvové šílenství. Ano, dnes stojí rozhodně výrazně více než jeho plnohodnotná verze, ale můžete jej používat prakticky na cestách: doma, v práci, nebo třeba ve kině.
Napadlo vás ale někdy, jak se farmářům daří dokonale vypěstovat i miniaturní mrkev v takovém množství?
Jsme tu, abychom vám otevřeli oči. Většina těch malých hladkých a neodolatelných mrkví na pultech obchodů je ve skutečnosti 100% tvořena (bubnová roláda).

. Je to tak, z obyčejné mrkve.
Idea stvoření
Za otce tohoto největšího triku je považován Mike Yurasek, kalifornský farmář, který se v roce 1986 rozhodl tímto způsobem zvýšit své zisky. V těch letech většinu jeho úrody tvořila nevzhledná, hrbolatá mrkev, která se špatně prodávala a používala se hlavně ke krmení dobytka. Farmářův byznys s mrkví byl v ohrožení, a tak se rozhodl k zoufalému kroku.
Naložil pár mrkví do kráječe zelených fazolí a vzniklé odřezky pak zpracoval běžnou škrabkou na brambory. Konečným výsledkem byly hladké miniaturní mrkve stejné délky (2 palce), které Mike okamžitě spěchal poslat do místního řetězce supermarketů. Mrkev neobvyklého tvaru a velikosti se okamžitě stala hitem a přitáhla pozornost většiny distributorů, a co je nejdůležitější, Mikeových konkurentů. Na konci 1980. let se do tohoto mrkvového šílenství zapojily téměř všechny velké společnosti a bojovaly o své místo na slunci.
Zajímavý fakt! Aby se snížilo plýtvání při výrobě dětské mrkve, někteří výrobci speciálně začali pěstovat odrůdy dlouhé mrkve, které bylo vhodné nakrájet na 4 stejné části.
Proč se na baby karotce objevuje bílý povlak?
Možná jste si všimli, že pokud baby karotka chvíli sedí na talíři, může se na ní objevit bílý povlak. Mnoho lidí se obává, že bílý film je známkou ošetření chlórem, ale ve skutečnosti tomu tak není. Navzdory skutečnosti, že mrkev může být při výrobě skutečně ošetřena slabým roztokem chloru (aby se zabránilo šíření infekcí), nikdy se neobjeví na jejím povrchu a její koncentrace je bezpečná a dokonce schválená FDA.
Zajímavý fakt! V mnoha evropských zemích se mrkev nepovažuje za zeleninu, ale za ovoce. Například v Portugalsku z něj dělají mrkvový džem.
Bílý film se na mrkvi může objevit z jediného, zcela přirozeného důvodu – kvůli nedostatku vlhkosti. Vzhledem k tomu, že mini mrkev je v podstatě ořezávač ze všech stran, na rozdíl od její plné velikosti jí chybí slupka, která zadržuje vlhkost uvnitř, a je tedy náchylná k rychlému vysychání.
To je důvod, proč výrobci často přidávají vodu do dětské mrkve ve fázi zpracování a balení. Nejprve se mrkev nakrájí na stejné části (asi 5 cm), poté se okraje zaoblí a pošlou do leštícího bubnu, kde se přidá voda. Voda dodává kořenové zelenině hladký a lesklý vzhled a zabraňuje vysychání během přepravy a skladování.
Na závěr lze dodat, že baby karotky jsou názorným příkladem realizace jednoduchého marketingového nápadu, který dodnes zůstává jedním z největších triků marketérů. Ale pokud se neobtěžujete, pak je to celkově opravdu skvělá, a co je nejdůležitější, užitečná věc. Hlavní je pamatovat na to, že pokud toho sníte příliš mnoho, můžete doslova zežloutnout kvůli nadbytku speciálního pigmentu v mrkvi – karotenu.
Toto je také zajímavé:
- Jak vybrat úhlopříčku televizoru a velikost obrazovky
- Existuje snadný způsob, jak z telefonu odstranit vlhkost a nečistoty
- Jak získat libovolnou knihu zdarma
Divoká mrkev má bílou nebo světle žlutou barvu. Po lidské domestikaci se však tato zelenina zbarvila do oranžova a fialova. Dnes jíme jen oranžovou mrkev. Ale proč?
Nikita Ševcev
Diskutujte o tématu
Shutterstock
Mrkev je po bramborách jednou z nejoblíbenější kořenové zeleniny a není se čemu divit. Je to nejen chutné, ale také extrémně zdravé. Mrkev lze jíst syrovou a přidávat ji do pokrmů během vaření – hodí se k mnoha potravinám. Tato kořenová zelenina je také bohatá na vitamíny a minerály: obsahuje vitamín A, betakaroten, vitamíny skupiny B (B1, B2, B5, B6, B9) a také vitamíny C, E, K, PP. Kromě toho je mrkev zdrojem draslíku, hořčíku, manganu, mědi a chrómu.
INZERCE – POKRAČOVÁNÍ NÍŽE
Mrkev obsahuje čtyři druhy cukrů: sacharózu, glukózu, xylózu a fruktózu, které jí dodávají přirozenou sladkost. Navzdory tomu se mrkev vyznačuje nízkým obsahem škrobu a sacharidů. Pro zdravé stravování a speciální diety – to pravé!
Existuje mnoho druhů mrkve. Jsou klasifikovány podle obsahu pigmentu, který určuje jejich barvu a prospěšné vlastnosti. Například mrkev může být nejen obvyklá oranžová barva, ale také fialová, žlutá, červená a dokonce i bílá. Ale proč jsme zvyklí jen na její „rudovlasý vzhled“ a odkud se to vzalo? Pojďme společně pochopit druhy mrkve.
Jaké druhy mrkve existují podle barvy?
oranžová mrkev
Nejběžnější druh mrkve se prodává téměř v každém obchodě. Oranžová mrkev je bohatá na vitamín A a betakaroten, který jí dodává charakteristickou barvu. Složení také obsahuje osm mikroelementů, mezi nimiž je vedoucí draslík, stejně jako esenciální aminokyseliny. Kalorický obsah oranžové mrkve je pouze 35 kcal na 100 g.
INZERCE – POKRAČOVÁNÍ NÍŽE
Žlutá mrkev
Liší se barvou díky luteinu. Obsahuje také hodně vitamínu A a betakarotenu, i když v menším množství oproti pomeranči. Pokud jde o obsah vitamínů a mikroelementů, žlutá mrkev je o něco nižší než oranžová, ale jejich obsah kalorií je nižší – 30 kcal na 100 g.
Černá mrkev
Svou barvu získává díky vysokému obsahu anthokyanů. Ostatně čím více antokyanů, tím tmavší jakákoli zelenina. Černá mrkev je bohatá na vápník, vitamíny B, inulin a pektin. Ze všech uvedených druhů je nejméně kalorická – pouhých 17 kcal na 100 g Ukazuje se, že tmavá kořenová zelenina je nejlepší variantou pro ty, kteří si hlídají kalorický příjem.
INZERCE – POKRAČOVÁNÍ NÍŽE
Fialová mrkev
Obsahuje méně anthokyanů než černá, ale stále dost pro sytou barvu. Tento druh je bohatý na beta-karoten, vitamíny C a A a draslík. Fialová mrkev obsahuje asi 35 kcal na 100 g, což je nutriční hodnota podobná oranžové mrkvi.
INZERCE – POKRAČOVÁNÍ NÍŽE
červená mrkev
Svou zářivou barvu získává z lykopenu. Vitamínové a minerální složení červené mrkve je podobné jako u jiných druhů: obsahuje hodně vitamínu A, betakarotenu a draslíku.
Bílá mrkev
Tento druh mrkve neobsahuje prakticky žádný vitamín A, což dává ostatním druhům jejich barvu. Tento obsah však kompenzuje dalšími mikroelementy: draslíkem, vápníkem a hořčíkem. Bílá mrkev obsahuje také pektin a aminokyseliny, díky čemuž je zdravá. Obsah kalorií je 33 kcal na 100 g.

Nebojte se vícebarevné mrkve: i ta černá poskytne zdravotní benefity, například obohatí tělo o vápník
INZERCE – POKRAČOVÁNÍ NÍŽE
Proč jíme převážně oranžovou mrkev?
Podle legendy začali farmáři v Nizozemsku pěstovat oranžovou mrkev na počest Williama, prince z Orange, který je považován za zakladatele Nizozemské republiky. A přestože tato teorie není podepřena žádnými fakty, je v ní kus pravdy.
Výzkum ukazuje, že lidé poprvé domestikovali divokou mrkev před 5000 lety v oblasti Perské plošiny. Tyto domestikované mrkve byly později rozděleny do dvou hlavních tříd: asijská skupina, která se pěstovala v Himalájích, a západní skupina, která rostla hlavně na Středním východě a v Turecku. Západní žlutá mrkev pak zmutovala, aby se stala více oranžovou. Zemědělci vybírali a vysazovali tyto odrůdy zeleniny pomocí principů umělého výběru.
INZERCE – POKRAČOVÁNÍ NÍŽE
INZERCE – POKRAČOVÁNÍ NÍŽE
Existuje názor, že semena oranžové mrkve byla poprvé zavedena do Evropy islámskými obchodníky, kteří se pohybovali mezi severoafrickými územími Osmanské říše a Pyrenejským poloostrovem asi 200 let předtím, než se Vilém Oranžský vzbouřil v Nizozemsku. Ve Španělsku existují dokumenty, které ukazují pěstování oranžové a fialové mrkve již ve XNUMX. století.
Důvodem tohoto výběru oranžových mrkví ze strany farmářů nebyla osobní preference této barvy, ale přizpůsobivost odrůdy vlhkému a mírnému počasí v Nizozemsku. Oranžové mrkve tam rostly o něco lépe než jejich „bratři“. Z Nizozemska se oranžová mrkev rozšířila do celé Evropy – nejprve do Francie, Německa a Anglie a poté do celého světa.
Mrkev se do Ruska dostala relativně nedávno, v 17. století. Je známo, že byl poprvé dovezen z Holandska. Od té doby se mrkev rychle stala oblíbenou a díky svým nutričním vlastnostem a dlouhé trvanlivosti byla zařazena do jídelníčku místního obyvatelstva.

Rodiště oranžové mrkve. které jsme dnes zvyklí kupovat v obchodech je Holandsko. A barva nebyla zvolena náhodou
INZERCE – POKRAČOVÁNÍ NÍŽE
INZERCE – POKRAČOVÁNÍ NÍŽE
Druhy mrkve: jakou barvu a k čemu je dobrá
- Oranžová mrkev je známá pro svou vysokou hladinu vitamínu A, nazývaného také „vitamín krásy“. Tento prvek zlepšuje stav pokožky, dodává vitalitu a podporuje duševní aktivitu. Odrůdy oranžové mrkve navíc zlepšují trávení a podporují tok žluči, což je prospěšné pro játra a celkové zdraví trávicího systému.
- Žlutá mrkev obsahuje xantofyl, látku, která snižuje pravděpodobnost vzniku rakovinných buněk. Má také pozitivní vliv na zdraví sítnice, zlepšuje vidění a podporuje srdeční činnost.
- Černá mrkev se doporučuje při nedostatku vitamínů, ateroskleróze a anémii. Je bohatý na látky, které pomáhají tělu snáze bojovat s nachlazením a posilují imunitní systém. Černá mrkev také obsahuje antokyany, které mají silné antioxidační vlastnosti.
- Fialová mrkev je ceněná pro svůj vysoký obsah antioxidantů. Tyto látky mají silné protizánětlivé účinky, podporují hubnutí a dokonce dokážou bojovat proti rakovinným buňkám.
- Bílá mrkev, přestože neobsahuje vitamín A, má další výhody. Čistí krev, podporuje rychlé hojení ran a posiluje imunitní systém. Bílá mrkev je také dobrá pro udržení zdravých kostí a kloubů díky vysokému obsahu draslíku a dalších minerálů.
INZERCE – POKRAČOVÁNÍ NÍŽE
Odrůdy mrkve: která se k čemu hodí
Všimli jste si, že v salátech narazíte na úplně nevýraznou mrkev, zatímco jiná se rychle kazí a nepřežije do jara? Je to všechno o odrůdách kořenových plodin. Sdílíme hybridy, které ideálně splní svůj účel a poskytnou maximální užitek a chuť.
Hrst mrkve
Příklady: Vesta F1, Victoria F1, Concerto F1, Laguna F1, Orange Muscat, Puchkovaya, Royal Chanson, Royal Chantenay
Svazek mrkve je jemná, sladká a křupavá kořenová zelenina, kterou lze konzumovat syrovou přímo ze zahrádky. Stačí je opláchnout pod tekoucí vodou. Tyto odrůdy mrkve jsou super rané a rané zrání – ideální pro rychlou sklizeň. Ve středním pásmu se v druhé polovině dubna vysévají svazková semena mrkve, sklizeň začíná koncem června. Při výsevu semen před zimou, koncem října – začátkem listopadu, můžete získat mrkev na sklizeň do trsu i dříve.
INZERCE – POKRAČOVÁNÍ NÍŽE
INZERCE – POKRAČOVÁNÍ NÍŽE
Salát s mrkví
Příklady: Bolero F1, Napoli F1, Red Core, Chantenay 5
Mrkev na saláty by měla být co nejšťavnatější a nejbohatší na vitamíny, aby čerstvé pokrmy získaly jasnou chuť a poskytly prospěšné vlastnosti. Zároveň je lepší nepoužívat čerstvé kořeny se zelenými hlavičkami, které trčí z půdy. Sice je můžete jíst, ale syrovou si na této mrkvi nepochutnáte. Salát se od trsového liší nejen chutí, ale také odolností vůči vnějším vlivům.

Salátová mrkev je nejšťavnatější: křupat, získat vitamíny a jen si užívat
INZERCE – POKRAČOVÁNÍ NÍŽE
Mrkev na šťávy
Příklady: Veverka F1, Bolero F, Dětská sladkost, Císař, Karamel, Gurmán, Med, Med zachráněný, Cukrový sen F1
Aby byla mrkev zdravá a chutná šťáva, musí být šťavnatá, křupavá a obsahovat hodně karotenu. Mrkvovou šťávu lze připravit z mrkve samotné nebo v kombinaci s řepou, celerem a jablky. Tento nápoj je skvělou pochoutkou pro děti, plný vitamínů a minerálů. Tyto odrůdy lze také použít k přípravě vitamínových pleťových masek. Šťavnatá kořenová zelenina pomáhá vytvářet ty nejlepší domácí kosmetické produkty vhodné pro všechny typy pleti.
Mrkev na ozdobu pokrmů
Na zdobení pokrmů se nejlépe hodí hutná kořenová zelenina, která se tepelnou úpravou nerozpadá. Můžete z nich vystřihnout květiny, figurky zvířat a ozdoby. Tomuto umění se říká carving – jen se podívejte, jak je to krásné! Kořenová zelenina neobvyklých barev je zvláště vhodná pro vytváření takových uměleckých kompozic: bílá, žlutá, fialová. Doporučené odrůdy a hybridy pro carving:
INZERCE – POKRAČOVÁNÍ NÍŽE
INZERCE – POKRAČOVÁNÍ NÍŽE
- White Satin F1 – bílá mrkev;
- Yellowstone – žlutá mrkev;
- Purple Elixir F1 – fialová mrkev;
- Rainbow F1 (Rainbow) je odrůdová směs s oranžovými, žlutými, bílými a fialovými okopaninami.

Tvrdá a hutná mrkev je pro carving jednoznačně nutností
Shutterstock
Mrkev na zpracování
Příklady: Boltex F1, Veronica F1, Chinese Beauty, Samson, Queen of Autumn, Corona F1 Vita Longa, Dolyanka, Cardinal
INZERCE – POKRAČOVÁNÍ NÍŽE
Z dětství si pamatujeme, že mrkev je vynikající produkt pro zpracování. Dá se například sušit, aby se v zimě používal do polévek a jiných pokrmů. Sušená kořenová zelenina se dobře skladuje. Odrůdy se totiž vyznačují vysokým obsahem vlákniny a sušiny, tedy výbornými vlastnostmi pro sušení a dlouhodobé skladování. Sušená mrkev si zachovává svou chuť a nutriční vlastnosti. Nebojte se zůstat v zimě bez vitamínů!
Mrkev pro pilaf
Příklady: Mirzoi žlutá, Mirzoi červená, Mshak, Nantes 4
Mrkev na pilaf zlepšuje chuť rýže a masa a obohacuje pokrm o vitamíny a minerály. Tradiční uzbecký pilaf používá místně produkovanou žlutou nebo světle červenou mrkev. Existují ale i domácí odrůdy. Je důležité si uvědomit, že pro pilaf potřebuje mrkev mírné smažení – tímto způsobem plně odhalí svou chuť.
INZERCE – POKRAČOVÁNÍ NÍŽE

Mrkev není poslední složkou pilafu. K tomuto pokrmu je také třeba chytře vybírat kořenovou zeleninu
INZERCE – POKRAČOVÁNÍ NÍŽE
Mrkev pro dlouhodobé skladování
Příklady: Flaccoro, Cascade F1, Anastasia F1, Gribovchanin F1, Queen of Autumn, Chantenay 2461
Tyto odrůdy mrkve jsou odolné vůči dlouhodobému skladování bez ztráty nutričních vlastností a chuti. K tomu se nejlépe hodí odrůdy střední sezóny a polopozdní, které se vysévají v červnu a sklízejí v srpnu až září. Je důležité, že při pěstování mrkve pro skladování byste se měli vyvarovat podmáčení půdy a nepřekračovat míru aplikace dusíkatých hnojiv. Před uskladněním jsou mrkve pečlivě vybírány. Kořenové plodiny by neměly mít mechanické poškození nebo známky onemocnění. Po sběru se předsuší po dobu 5-6 hodin a poté se umístí do sklepa nebo sklepa. Optimální skladovací teplota je cca 0-4°C s vysokou vlhkostí.
INZERCE – POKRAČOVÁNÍ NÍŽE
Univerzální mrkev
Příklady: Angara, Major F1, Červený obr
Existují odrůdy mrkve, které lze použít pro různé účely. Univerzální mrkev je dobrá jak čerstvá, tak pro dlouhodobé skladování. Má vysoký obsah šťávy a živin a lze jej skladovat až do jara v suché místnosti při teplotě 5-7°C.
Mohlo by vás také zajímat:
Jak vybrat dobrou mrkev
První věc, které byste měli věnovat pozornost při výběru mrkve, je vzhled. Čím světlejší je kořenová zelenina, tím více vitamínů obsahuje: vitamín A a betakaroten. Povrch mrkve by měl být hladký, bez poškození a prasklin. Závady mohou naznačovat nesprávné podmínky skladování nebo přepravy.
INZERCE – POKRAČOVÁNÍ NÍŽE
INZERCE – POKRAČOVÁNÍ NÍŽE
Ideální mrkev by měla být rovná, pevná a hladká, se zaobleným koncem. Čerstvost mrkve lze určit podle důlku na vrcholcích: měl by být zelený, což naznačuje nedávnou sklizeň. Je důležité si uvědomit, že mezi omytou a nemytou mrkví není z hlediska nutričních vlastností žádný rozdíl, ale ta první se špatně skladuje.
Vyhněte se mrkvi, která je poškozená, tato kořenová zelenina může mít rozdíly v chuti a struktuře. Tmavé skvrny nebo tečky na povrchu jsou známkami začínajícího hniloby, a pokud se střed kořenové plodiny při řezu výrazně liší barvou od oblasti blíže ke kůži, je to známka použití velkého množství chemikálie během pěstování.
Mrkev se zelenými skvrnami buď není zralá, nebo byla příliš dlouho na slunci, což může způsobit její hořkou chuť. Přezrálá mrkev s výhonky má méně výraznou chuť a takové výrůstky mohou ukazovat na dusičnany nebo choroby plodů. Měkká mrkev, která se při lisování snadno poddá, už s největší pravděpodobností začala uvnitř hnít. Trhliny na kořenové plodině mohou také naznačovat zkažení a černé tenké pruhy mohou naznačovat poškození škůdci. Nechceme to přidat do našeho salátu, že?
INZERCE – POKRAČOVÁNÍ NÍŽE
Pokud zelená plocha mezi vrcholy a kořenovou plodinou přesahuje 1 cm, znamená to, že mrkev není zralá. Hnědý odstín místo zelené značí přezrálost nebo příliš dlouhé skladování. Nikdy nekupujte mrkev, která vykazuje zjevné známky poškození hlodavci nebo hmyzem.

Existuje mnoho kritérií pro „ideální mrkev“. Řekneme vám, jak si jej vybrat v obchodě poblíž vašeho domova
INZERCE – POKRAČOVÁNÍ NÍŽE
5 zajímavých faktů o mrkvi
- Mrkev má vysoký obsah beta-karotenu, prekurzoru vitamínu A, který je nezbytný pro zdravou pokožku, zrak a imunitní systém.
- Obsahuje také vitamíny C, K, E a mnoho důležitých minerálů jako draslík a hořčík.
- Mrkev má nízký obsah kalorií, takže je skvělou volbou pro ty, kteří si hlídají svou váhu.
- Extrakt z mrkve je často přidáván do kosmetických produktů pro své pozitivní účinky na pokožku.
- Olej z mrkvových semínek obsahuje vysoké množství vitamínu A a používá se v kosmetickém a farmaceutickém průmyslu.
Online publikace TechInsider
Zakladatel Fashion Press LLC: 119435, Moskva, Bolshoy Savvinsky per., 12, budova 6, patro 3, místnost II;
Adresa redakce: 119435, Moskva, Bolshoi Savvinsky lane, 12, budova 6, patro 3, místnost II;
Šéfredaktor: Nikita Aleksandrovich Vasilenok
Redakční e-mailová adresa: [email protected]
Telefonní číslo redakce: +7 (495) 252-09-99
Označení informačních produktů: 16+
Online publikace je registrována Federální službou pro dohled nad komunikacemi, informačními technologiemi a hromadnými komunikacemi, registrační číslo a datum rozhodnutí o registraci: EL řada č. FS 77 – 84123 ze dne 09. listopadu 2022.
© 2007 — 2024 Fashion Press LLC
Při zveřejňování materiálů na Stránkách uděluje Uživatel společnosti Fashion Press LLC bezplatně nevýhradní práva k používání, reprodukování, distribuci, vytváření odvozených děl, jakož i k zobrazování materiálů a jejich zpřístupňování veřejnosti.