Doporuceni

Odrůda Galahad: fotografie, podmínky pěstování, péče a množení

Pěstování hroznů je stále oblíbenější nejen pro průmyslové účely, ale také mezi amatérskými zahradníky.

Hrozny jsou jednou z nejoblíbenějších bobulí dětí i dospělých.

Můžete z něj připravit přípravy na zimu (džemy, džemy, kompoty), ale i domácí víno.

Ze široké škály odrůd dávají zahradníci stále více přednost novým moderním odrůdám. Zpravidla se vyznačují mrazuvzdorností, dobrou imunitou proti chorobám, snadnou péčí a výbornou chutí.

Dnes vám chceme říci o nové odrůdě Galahad.

K jakému typu patří?

Galahad je hybridní stolní odrůda. Jedním z hlavních rozlišovacích znaků je velmi rané období zrání. Od vegetačního období do sklizně uplyne pouze 90–100 dní.

Mezi stolními hybridy lze také zaznamenat odrůdy Zarya Nesvetaya, Aladdin a Korinka Russkaya.

V Novočerkasské oblasti dozrávají bobule koncem července, v Dněpropetrovsku začátkem srpna. Stejná období se vyskytují při pěstování v jiných jižních oblastech Ukrajiny a Ruska. V těch severních je to trochu déle (100-110 dní).

Hrozny “Galahad”: popis odrůdy

Hroznové keře mohutný s dosti mohutným kmenem a silnými větvemi. Listy jsou středně velké až velké, světle zelené s výraznou zlatožlutou žilnatinou, na koncích pilovité. Jejich tvar připomíná listy černého rybízu. Květ je oboupohlavný.

Chomáč pravidelný cylindrokónický tvar, střední hustota nebo mírně volný, velký. Hmotnost od 600 do 1100 gramů.

Bobule střední velikost (27×21 mm). Při správné péči a pravidelném krmení se tvoří větší (33×25 mm).

Průměrná hmotnost každého je 10 gramů, maximálně 13-15 gramů. Bobule jsou světle zelené a ve zralosti získávají krásný jantarově žlutý odstín a jsou pokryty matným voskovým povlakem.

Pulp masité, šťavnaté, chutné, slupka je tenká a při jídle téměř není cítit. Hrozny obsahují až 21 g/100 cm3 cukernatosti s kyselostí 5-6 g/dm3.

Za zmínku stojí, že Galahad získal vysoké chuťové skóre, které činilo asi 9 bodů.

Odrůda je nejvhodnější pro čerstvou, nezměněnou spotřebu, stejně jako pro výrobu domácího džemu, džemu, pečiva a dalších sladkých jídel.

Pro čerstvou spotřebu se doporučují odrůdy jako Korolek, Aleshenkin Dar a Ataman.

Fotografie

Více o odrůdě Galahad se můžete dozvědět na fotografii níže:




Historie chovu a oblast chovu

Galahad patří k novým moderním odrůdám. Byl získán komplexním křížením několika odrůd révy vinné. K tomu chovatelé zkřížili Delight s Talismanem (Kesha) a poté s Muscat Delight.

Galahad úspěšně prošel testy a je vhodný pro pěstování v různých regionech Ruska i v sousedních zemích.

Vlastnosti

Odrůda má vysokou úroveň přepravitelnosti. Bobule nepraskají, neopadávají a během přepravy neztrácejí svou prezentaci. Arkadia, Angelica a Amethyst Novocherkassky fungují dobře během přepravy.

Stojí za zmínku, že hrozny neztrácejí svůj vzhled a chuť, zatímco zůstávají na keři nějakou dobu po dozrání. Sklizeň nemá smysl zdržovat.

Pokud chcete úrodu po sklizni uchovat, měli byste trsy sklízet pouze za suchého, slunečného a teplého počasí. V zamračených, deštivých dnech hrozny po sklizni dlouho nevydrží. Problémy mohou nastat také s přepravou bobulí.

Přečtěte si více
Co jsou to oslí uši?

Keře dobře plodí. Při pravidelné a správné péči budou hrozny každoročně přinášet bohatou úrodu.

Podle výběrových studií je zrání výhonků až 80-85%, procento plodných výhonků je 65-75% a průměrný koeficient plodnosti se odhaduje na 1,3-1,5.

Bohatou úrodu zaručují také odrůdy jako Magarach’s Gift, Jubilee of the Cherson Summer Resident a Rkatsiteli.

Galahad je odolný vůči silným mrazům a odolává teplotním změnám až do -25 stupňů. Nezapomeňte se při pěstování v našem klimatickém pásmu postarat o spolehlivý úkryt na zimu.

Hrozny jsou velmi teplomilná rostlina, která těžko přežije chladnou zimu bez přístřeší. Neměli byste se rozhodnout pro částečné krytí, protože neposkytne dostatečnou ochranu.

Věnujte pozornost tvorbě keřů mladých rostlin. Řízky rychle zakořeňují a vytvářejí vysoký růst. Hrozny často začínají bohatě plodit v prvních letech života.

V důsledku toho může bez řádné péče dojít k přetížení keřů, lámání větví, chorobám a snížení kvality výnosu. proto, V prvních letech je zvláště důležité hrozny proředit. Vinnou révu se doporučuje zkrátit na 6-8 oček.

Nemoci a škůdci

Galahad má průměrnou odolnost vůči padlí a šedé hnilobě (2,5 bodů) a poměrně vysokou odolnost vůči oidiu (3-3,5 bodů). Výhodou této odrůdy je, že se nebojí vos, které nesnesou její chuť a vůni.

Zahradník musí věnovat pozornost preventivním opatřením, která pomohou chránit hrozny před chorobami a škůdci:

  1. Galahad je oblíbenou pochoutkou pro ptáky. Špačci, sojky, sýkorky, vrabci a další ptáci mohou nejen zkazit vzhled hroznů, ale také zcela zničit úrodu hroznů. Ptáci preferují pouze čerstvou šťávu z bobulí, takže pokaždé klují jednu bobule za druhou. Nejúčinnějším způsobem ochrany jsou speciální síťované sáčky, které se umisťují přes každou révu. Je to dlouhý a namáhavý úkol, ale tato metoda zaručuje spolehlivou ochranu před ptáky. Hodně pomáhají i moderní zvukové „repelenty“ a obyčejný domácí strašák.
  2. Každý rok provádějte preventivní ošetření keřů speciálními chemikáliemi. První ošetření by mělo být provedeno přibližně týden po odstranění zimoviště. Keře jsou ošetřeny 3% roztokem síranu měďnatého nebo směsí Bordeaux. Druhé ošetření se provádí 1% roztokem po odkvětu listů. Také můžete po odkvětu postřikovat koloidní sírou proti oidium.
  3. Nezapomeňte se starat o půdu kolem keřů. Půdu častěji odplevelujte, hnojte, hojně zalévejte a odplevelujte. Včas sbírejte staré suché listy a padlé bobule ze země a okamžitě je zničte, protože jsou často příčinou vývoje škodlivého hmyzu a bakterií.

Galahad může být výbornou volbou jak pro zkušeného zahradníka a vinaře, tak pro začátečníka. Přitahuje pozornost snadnou péčí, výbornou chutí, mrazuvzdorností a dobrou odolností vůči chorobám a škůdcům.

Užitečné videa

Popis vlastností odrůdy Galahad je uveden ve videu níže:

Pokud rostlině věnujete náležitou a pečlivou péči, každý rok vás potěší bohatou sklizní a estetickým vzhledem.

Hrozny Galahad lze považovat za jednu z nejúspěšnějších odrůd vyšlechtěných ruskými profesionálními šlechtiteli. Odrůda Galahad vznikla jako výsledek opylení hybridu Talisman pylem z odrůdy Muškát Delight. Galahad je jednou z nejproduktivnějších hybridních odrůd. Hrozny jsou dobře opylovány a produkují velké množství bobulí. Mnoho zahradníků poznamenává, že plody jsou pro vosy neatraktivní, takže bobule prakticky nejsou ovlivněny hmyzem. V prvním roce po výsadbě rostlina vyžaduje normalizaci, protože kvůli velkému počtu hroznů réva nemůže vydržet zatížení.

Přečtěte si více
Jak ošetřit hořčici proti škůdcům?

toto odrůdy umožňuje získat slušnou sklizeň, protože je přizpůsobena klimatickým podmínkám. Nejvhodnějšími oblastmi pro pěstování jsou jižní a střední části Ruska a sousední země. Je možné, že hrozny lze pěstovat i v severnějších oblastech, ale tyto oblasti jsou v zimě ovlivněny vysokou vlhkostí a nízkými teplotami.

Galahad je stolní odrůda. Je vhodný pro čerstvou spotřebu. Stejně jako příprava lahodných džemů, šťáv a domácích nálevů.

Popis odrůdy

Hrozny Galahad ohromují svými neobvykle silnými, rostoucími keři. Během letní sezóny může malá sazenice vyrůst v obrovskou. útěk. Plná sklizňová zátěž rostliny je dána od druhého roku po výsadbě.

Podle popisu má rostlina středně velké až velké listy světle zelené barvy se zlatožlutou žilnatinou. Okraje listů jsou zubaté a připomínají zvětšené listy angreštu.

Hrozny opylován na vlastní pěst. Bobule jsou poměrně velké, dosahují 10-15 gramů a mají vejčitý, protáhlý tvar. Hlavní barva plodů je však jantarově žlutá. Pokud jsou révy uchovávány ve stínu, mohou si zachovat mléčně bílý odstín, který jim dodává voskový vzhled. Bobule mají harmonickou rovnováhu cukru a kyselin. Dužnina bobulí je masitá, pokrytá tenkou, hustou slupkou.

Plody dobře odolávají vysokým teplotám. Bobule se na slunci nepečou, i když teplo může zničit jejich vzhled. Osvětlení vinice si proto každý zahradník vybírá samostatně.

trsy velmi velké, jejich hmotnost je až 1000 gramů. Nepříliš husté, kuželovitého tvaru. Jako nevýhodu je třeba poznamenat, že bobule nesedí pevně v kartáči, což může způsobit opadávání.

Svazky mají dobrou přepravitelnost a jsou proto vhodné pro přepravu a dlouhodobé skladování při vhodných teplotách.

Výhody a nevýhody odrůdy

Mezi nepochybné přednosti odrůdy Galahad patří vysoká odolnost proti praskání při vysoké vlhkosti. Pokud rostliny nejsou infikovány šedou hnilobou, pak jsou bobule na keři velmi dobře zachovány.

Díky silné slupce jsou plody dobře zachovány, aniž by změnily svůj vzhled a zůstávají silné.

Hrozny mají dobré chuť kvality.

Mezi výhody zahradníci také zaznamenávají odrůdy:

  • vysoká produktivita;
  • odolnost vůči chorobám a škůdcům;
  • zvýšená odolnost vůči nízkým teplotám a vysoké vlhkosti v zimě;
  • jednoduchá péče.

Navzdory velkému množství výhod má odrůda Galahad některé nevýhody.

Chutné bobule hroznů této odrůdy přitahují velké množství ptáků a hmyzu, který zkazit vzhled ovoce. Podle zkušených zahradníků je tento problém snadno řešitelný. Chcete-li to provést, musíte nainstalovat strašák nebo chemické pasti. Hrozny můžete také zabalit do speciálních sítí.

Jako nevýhodu mnozí zaznamenávají volné spojení bobulí s hřebenem, což je důvod, proč po dozrání mohou spadnout z keřů. Tomu se lze vyhnout včasnou sklizní.

Přistání

Hrozny Galahad se množí řízkováním, sazenicemi nebo roubováním. K roubování se dobře hodí podnož odolná vůči révokazu. Řízky rychle zakořeňují.

Pro rostliny požadováno významnou oblast. Vzhledem k tomu, že sazenice rostou velmi rychle, je nutné ponechat asi dva metry mezi keři a 3 metry mezi řadami výsadby. Výsadbové otvory by měly být připraveny předem – naplněné výživným složením minerálních nebo organických hnojiv. Hloubka výsadbové jámy musí být alespoň 70 centimetrů.

Přečtěte si více
DIY polystyrenbeton: výroba polystyrenbetonových bloků

Odrůda Galahad se vyznačuje rychlým růstem výhonků, takže v prvních dvou letech po výsadbě by měly být odstraněny přebytečné výhonky. V opačném případě nebude kořenový systém schopen poskytovat výživu nadzemní části rostliny, což může způsobit oslabení keře a snížení jeho odolnosti vůči chorobám a snížení výnosu.

Zkušení zahradníci neradí vystoupit mladé keře v blízkosti stromů nebo špatně osvětlené části pozemku. Keře vyžadují hodně slunce. Při výběru místa výsadby byste měli vzít v úvahu, že odrůda netoleruje průvan a studený vítr. Ideálním místem pro hroznové keře by byl malý kopec na jižní straně pozemku.

Jak vybrat správné sazenice

Chcete-li pěstovat zdravou a silnou rostlinu, která vás potěší vysokým výnosem, měli byste brát výběr výsadbového materiálu vážně. Při výběru sazenic byste měli věnovat zvláštní pozornost kořenovému systému rostliny, který by měl být dobře vyvinutý, nevyschlý, bez poškození nebo známek onemocnění. Před výsadbou řízků je třeba pomocí zahradnických nůžek odstranit kořenové špičky.

Vyžaduje se pro hrozny prop, protože je to réva. Při výsadbě byste měli zajistit prostor pro umístění několika sloupků, mezi které se bude při růstu révy natahovat drát.

Existuje několik metod výsadby keřů, které umožňují rostlinám rychle se vyvíjet a plodit dříve.

  • Kontejner Metoda je poměrně pracná, ale nejúčinnější. Při použití této metody se řízky nevysazují do volné půdy, do plastových sáčků bez dna nebo kartonových krabic. Kořeny by se neměly dotýkat stěn krabice. Řízky jsou umístěny na teplém místě. Po otevření poupat se ponechávají dva nejlepší a truhlík se umístí na parapet. Po nástupu teplého počasí se řízky ztvrdnou a přesadí na trvalé místo.
  • 10-15 dní před výsadbou by rostlina měla prořezávat kořeny a umístěte jej na teplé místo. Poté, co sazenice začnou růst, jsou zasazeny do předem připravených jamek. Tato metoda umožňuje výrazně zkrátit období růstu.

Transplantace dospělých rostlin se provádí za teplého slunečného počasí, kdy nehrozí jarní ani podzimní mrazíky. Keře se zpravidla znovu vysazují v dubnu nebo listopadu.

zalévání

Pokud se podzemní voda na zahradním pozemku nachází blízko povrchu půdy, je nutné se předem postarat o drenážní systém.

Galahad hrozny potřebám ve velké vlhkosti. Spotřeba vody na rostlinu je obvykle asi 30 litrů, ale může se lišit v závislosti na povětrnostních podmínkách a typu půdy. Zalévání je nutné provádět alespoň jednou týdně.

Mulčování

Mulčování umožňuje udržet vlhkost pod hroznovými keři po dlouhou dobu. Koná se na jaře. Jako mulč můžete použít spadané listí, slámu, piliny a kompost. Kompozice je položena pod keři v silné vrstvě, po které se provádí důkladné zalévání.

Mulčování také chrání kořeny rostlin před nízkými teplotami v zimě. V tomto ohledu byste při přípravě keře na zimu měli zkontrolovat vrstvu mulče a v případě potřeby ji doplnit.

Přečtěte si více
Vzdálenost mezi sloupovými stromy: jak správně zasadit?

Řezání

Pomocí prořezávání se vytvoří správný tvar keře. Jednou za sezónu by mělo být odstraněno až 8 pupenů, na jednom keři by nemělo být více než 40 pupenů. To pomůže vyhnout se těžkým nákladům svazků.

Provádí se prořezávání jaro nebo podzim. V létě se doporučuje nevlastní syny zaštípnout a prořídnout.

Příprava na zimu

Hrozny jsou velmi citlivé na změny teplot. Mladé výhonky jsou zvláště náchylné k vymrznutí. Zimní chlad představuje zvláštní nebezpečí pro pupeny a kořenový systém.

Odrůda Galahad potřebuje na zimu úkryt. Agrofibre se dobře hodí jako krycí materiál.

Nemoci a škůdci

Bylina udržitelný k poškození škůdci a chorobami. Při pěstování je však třeba věnovat zvláštní pozornost ochraně keřů před padlím a oidiem. Během sezóny provádějí zkušení zahradníci tři ošetření roztokem síranu měďnatého nebo směsi Bordeaux. Preventivní postřik se provádí na jaře po uvolnění keřů ze zimního úkrytu. Následující ošetření se provádějí během vegetačního období.

Recenze

Hrozny považuji za jednu ze stabilních odrůd pro pěstování v sibiřských podmínkách. Je mrazuvzdorná, dobře snáší zimní mrazy, samosprašuje, dává dobrou úrodu. Bobule jsou sladké.

Sazenice jsem zasadil loni. Letos v létě jsem dostal svou první sklizeň. Bobule jsou velké, sladké a hrozny jsou dobře tvarované. Vosy se nedotýkají. Réva dozrává rovnoměrně po celé délce.

Toto je druhý rok, co sklízím. Bobule jsou poměrně velké a shromážděné ve velkých shlucích. Při včasné sklizni bobule prakticky neopadávají. Mezi nedostatky bych rád poznamenal sušení spodních listů keře, v důsledku čehož se bobule zmenšují a chutná mnohem kyselejší.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button