Recenze

Měli byste otočit sklenice s marmeládou dnem vzhůru?

Když začíná sezóna malin, je pochopitelná touha každé hospodyňky udělat z této zdravé bobule spoustu džemu na zimu. Malinový džem je jedním z nejoblíbenějších, má nesrovnatelné aroma. Je také důležité, aby malinový džem měl léčivé vlastnosti. Hledáte ten správný recept? Připravili jsme pro vás výběr pro každý vkus.

Hustý malinový džem

Složení: čerstvé zralé maliny – 1 kg, cukr – 1 kg.

Roztřiďte čerstvě natrhané maliny, odstraňte zkažené bobule a sepaly, které na nich zbyly. Připravené bobule vložte do pánve se silným dnem nebo jiné nádoby, ve které budete marmeládu vařit, a po vrstvách posypte cukrem (vrstva malin, vrstva cukru). Nechte 6-7 hodin. Maliny během této doby pustí šťávu.

Hrnec s malinami dejte na mírný oheň a přiveďte k varu. Odstraňte z tepla. Pomocí děrované lžíce vyjměte bobule z výsledného sirupu a přesuňte do jiné misky. Dále uvaříte sirup bez bobulí, zachováte jejich celistvost a prospěšné vlastnosti.

Vraťte sirup do pánve na mírný oheň a vařte asi 30 minut. Poté vraťte bobule do sirupu, přiveďte k varu, vařte 5 minut, jemně míchejte a sbírejte pěnu. Poté pánev sundejte z plotny a nechte vychladnout.

Jakmile džem vychladne, vaření a vyluhování zopakujte ještě dvakrát. Před posledním vařením sklenice umyjte a sterilizujte jakýmkoli způsobem, který vám vyhovuje.

Sklenice naplňte marmeládou až po okraj, pevně uzavřete nebo zašroubujte šroubovacím uzávěrem. Není potřeba ho obracet vzhůru nohama. Po vychladnutí dejte sklenice do spíže při pokojové teplotě.

Malina s černým rybízem

Složení: maliny – 4 kg, rybíz – 1 kg, cukr – 5 kg.

Maliny roztřiďte, odstraňte poškozené bobule. Bobule se nedoporučuje mýt, protože mohou být příliš nasycené vlhkostí. Maliny dejte do hrnce se silným dnem na přípravu marmelády a smíchejte s polovinou celkového množství cukru. Je lepší nemíchat, aby se jemné bobule nerozmačkaly. Pánev přikryjeme pokličkou a několikrát protřepeme, aby se cukr rovnoměrně rozložil.

Pánev s malinami necháme 8-10 hodin, aby pustily šťávu. Poté položte pánev na sporák a přiveďte k varu na vysokou teplotu, poté snižte teplotu a vařte 5 minut.

Odstraňte směs bobulí z ohně a odstavte, dokud zcela nevychladne na pokojovou teplotu. Poté přidejte zbývající cukr, zamíchejte a znovu opakujte pětiminutový postup varu a chlazení.

Zatímco maliny podruhé chladnou, připravte si černý rybíz: roztřiďte je, propláchněte ve studené vodě a sceďte v cedníku nebo sítu. Vychladlé maliny a rybíz dejte na vysokou teplotu, přiveďte k varu, snižte teplotu a za stálého míchání vařte 8–10 minut.

Mezitím umyjte a sterilizujte sklenice. Hotový džem nalijte do sklenic a pevně uzavřete nebo přišroubujte víčka. Po vychladnutí sklenice s marmeládou uložte do spíže.

Malinový džem

Složení: maliny – 1 kg, vanilková tyčinka – 1 ks, citronová kůra – 1 ks, citronová šťáva – 1/2 ks, cukr – 150 g.

Vložte bobule do nerezové pánve spolu s vanilkovou tyčinkou, citronovou kůrou a šťávou. Přidejte cukr a bobule trochu rozmačkejte.

Přečtěte si více
Subwoofer udělej si sám: nákresy a schémata domácího subwooferu pro domácnost. Jak vyrobit aktivní domácí subwoofer z obyčejných reproduktorů?

Směs přivedeme k varu na prudkém ohni, stáhneme plamen a necháme 15 minut vařit, dokud džem mírně nezhoustne. Každých 5 minut sbírejte pěnu.

Džem ochlaďte a vložte do sterilizované sklenice. Uchovávejte v lednici.

Malinovo-pomerančový džem

Složení: cukr – 1,5 kg, maliny – 1,5 kg, pomeranče – 1 kg.

Maliny roztřiďte, opláchněte a osušte. Pomeranče oloupeme, odstraníme bílé blány a z každého plátku odstraníme semínka, přičemž zůstane čistá pomerančová dužina.

Pomeranče a maliny posypeme cukrem, dáme do velkého hrnce a na mírném ohni za stálého míchání 5 minut vaříme. Poté džem stáhněte ze sporáku a nechte půl hodiny louhovat. Tento postup opakujte dvakrát.

Dále je třeba džem naposledy přivést k varu a nalít do sterilních sklenic, uzavřít a po vychladnutí skladovat na chladném místě.

Z angreštu a malin

Složení: angrešt – 1 kg, maliny – 250 g, cukr – 200 g.

Angrešt je třeba dobře roztřídit a odstranit stonky. Poté každou bobule napíchněte jehlou. Vytřiďte maliny.

Angrešt zasypeme cukrem, promícháme a necháme dvě hodiny odležet. Pravidelně je třeba bobule promíchávat, aby se co nejvíce cukru rozpustilo a uvolnilo se více šťávy.

Maliny umelte přes síto nebo je rozdrťte pomocí mixéru nebo je můžete dát přes mlýnek na maso. Vzniklé malinové pyré nalijte do hrnku s angreštem a cukrem. Směs.

Poté nádobu s marmeládou postavte na mírný oheň. Přiveďte k varu a po varu vařte dalších 5-7 minut.

Horký angreštový a malinový džem nalijte do sterilizovaných sklenic a uzavřete vařenými víčky. Uchovávejte v lednici nebo na chladném místě.

Malinovo-citronový džem

Složení: maliny – 1 kg, citron – 1 ks, cukr – 1,6–2 kg.

Jedná se o recept na „syrový“ džem, kdy se suroviny nevaří a zachovávají si všechny své prospěšné vlastnosti.

Maliny roztřiďte, opláchněte, osušte, umelte na mlýnku na maso nebo rozmixujte na pyré pomocí mixéru. Citron omyjeme, zalijeme vroucí vodou, odkrojíme konce. Se semínky a kůrou udělejte pyré.

Citronové pyré smícháme s malinovým pyré, přidáme cukr, vše znovu promícháme. Malinovo-citronovou směs rozdělte do čistých sterilizovaných sklenic, uzavřete sterilními plastovými víčky a dejte do lednice.

Džem se zázvorem a skořicí

Složení: maliny – 750 g, cukr – 330 g, voda – 50 ml, kůra z jednoho pomeranče, šťáva z jednoho pomeranče, strouhaný zázvor – 2 lžičky, skořice – 2 tyčinky, želatina – 1 polévková lžíce. l.

Ve velkém hrnci smíchejte maliny, cukr, vodu, pomerančovou šťávu a kůru, skořici a zázvor. Umístěte budoucí džem na vysokou teplotu. Vařte, snižte teplotu a přidejte želatinu. Džem necháme na mírném ohni několik minut povařit.

Vyjměte tyčinky skořice, nalijte džem do sterilizovaných sklenic a srolujte. Pokud džem plánujete použít okamžitě, pak je třeba ho nechat 1-2 hodiny vychladnout na pánvi.

Malinový džem v pomalém hrnci

Složení: maliny – 1,5 kg, cukr – 1 kg.

Připravte potřebné ingredience, očistěte bobule od zbytků a vložte je do misky multivarku spolu s cukrem. Nastavte program „Hašení“ na 1 hodinu.

Přečtěte si více
Co je kód šarže a jak jej zkontrolovat?

Po 5-10 minutách, když se džem vaří, vyjměte ventil, jinak pěna stoupne až k samotnému víku multivarku. Za hodinu bude džem hotový. Nalijte do sterilních sklenic a skladujte na chladném místě.

S čokoládou a mátou

Složení: maliny – 1 kg, voda – 50 ml, cukr – 0,5 kg, bílá čokoláda – 100 g, čerstvá máta – 3 snítky.

Maliny dejte do hrnce, přidejte vodu, dejte na oheň a přiveďte k varu. Sirup přeceďte do jiného hrnce nebo misky na přípravu džemu a bobule protřete přes síto.

Přidejte cukr, mátu, přiveďte k varu na středním plameni. Poté snižte teplotu a za stálého míchání vařte dalších 7 minut.

Nyní můžete vyjmout snítky máty, přidat nastrouhanou nebo jemně nasekanou čokoládu a směs dusit dalších 5-7 minut, dokud se čokoláda nerozpustí.

Horký džem nalijte do sterilizovaných sklenic, pevně uzavřete, otočte dnem vzhůru, zabalte a nechte vychladnout.

Malinový džem

Složení: maliny – 1 kg, cukr – 600 g.

Pomocí mixéru rozmixujte maliny na kaši. Přidejte cukr, promíchejte a nechte 40 minut stát. Během této doby bobule dají šťávu a krystalky cukru se částečně rozpustí.

Umístěte mísu na oheň a vařte na mírném ohni 40 minut, přičemž z povrchu stáhněte veškerou hustou pěnu. Uvařenou sladkou hmotu nalijte do malých sklenic a zašroubujte víčky.

Konzervace doma je proces, který vyžaduje určité znalosti a dovednosti. K rolování okurek lze použít šroubovací uzávěry, ruční, poloautomatický nebo automatický klíč. V tomto článku vám řekneme, jak zajistit celistvost konzervace a jaký nástroj je nejlepší zvolit.

Klíčová pravidla konzervace

Největším problémem při uzavírání plechovek je porušení těsnění víka. Vzduch vstupující dovnitř vytváří příznivé prostředí pro vznik a rozmnožování různých patogenních organismů. To vede k tomu, že se rolované okurky nebo marmeláda kazí. Abyste tomu zabránili, musíte:

  • Sklenice naplňte jídlem až po hrdlo.
  • Používejte pouze dobře umyté a sterilizované nádoby.
  • Odmítněte výrobky s třískami a prasklinami.
  • Vybírejte nová kovová víčka s pryžovým těsněním a při použití výrobků se šroubovacím závitem volte hladká a bez vad.
  • Potraviny důkladně očistěte a opláchněte.

Jak uzavřít sklenice se šroubovacím uzávěrem?

Toto je nejjednodušší a nejrychlejší způsob. K jeho realizaci stačí připravit zavařovací sklenice se závitem a šroubovacím uzávěrem. Ten položíme na hrdlo nádoby a ručně zatočíme. Hlavní je, že víčko sedí přesně podél závitu.

Hlavní nevýhodou této konzervační metody je, že vyžaduje značné fyzické úsilí. Těžké je také posoudit těsnost víka.

Typy Seamerů

K utěsnění lesních plodů, hub a zeleniny doma se zpravidla používají skleněné nádoby různých kapacit se standardním průměrem hrdla 82 mm. Pro konzervaci jsou k dispozici následující typy strojů:

  • manuál,
  • hlemýžď,
  • poloautomatický,
  • automatický.

Každý z nich má své vlastní vlastnosti, klady a zápory. Pojďme se na ně podívat podrobněji.

Manuální klíč

Tento typ konzervačního zařízení je nejznámější od dob SSSR. Je spolehlivý a odolný, jak dokázalo několik předchozích generací, které jej používaly. Princip šroubování je následující: přítlačný kotouč se umístí na víko a rukojeť se otáčí kolem své osy až na doraz, aby se přitlačil svařovací váleček. V tomto případě musí být ruční klíč pevně přitlačen k uzavírané nádobě. Chcete-li to provést, musíte zatlačit na plastovou houbu. Při stlačení válečku se rukojeť otáčí kolem nádoby a okraje kovového víka jsou zasunuty. Když víko pevně sevře nádobu na všech stranách, je třeba váleček uvolnit. K tomu otočte rukojetí v opačném směru a vyjměte přítlačný kotouč.

Přečtěte si více
Fenykl během těhotenství - výhody a škody

Pro zkušené hospodyňky je vhodný ruční klíč. Obtíž spočívá v určení okamžiku, kdy je plechovka hermeticky uzavřena. Kdo s konzervováním teprve začíná, často víko volně utáhne nebo naopak zkroutí. V prvním případě se kvůli špatnému utěsnění připravené produkty kazí, ve druhém se sklenice okamžitě rozdělí.

Slimák

Vzhledově podobný manuálnímu modelu, ale má spirálové drážky na vnějším povrchu podložky. Výrazně se liší i konstrukčně. Spolu se standardním mechanismem – přítlačným válečkem – je navíc vybaven šnečí spirálou. Chcete-li sklenici zavřít, musíte nasadit víko na víko a otočit rukojetí kolem sklenice.

Mezi nevýhody tohoto typu konzervárenských klíčů stojí za zmínku nepohodlí při mytí, protože jeho závity se ucpávají a je v něm velké množství pohyblivých částí. Také kroucení a odvíjení stroje vyžaduje značné fyzické úsilí.

Poloautomatický stroj

Navenek je to také podobné manuálním modelům. Klíčový vizuální rozdíl je v tom, že na rukojeti není žádný šroub. V tomto případě již nemusíte váleček ručně utahovat. Poloautomatický klíč jej automaticky umístí do požadované vzdálenosti. Abyste víko utáhli, budete potřebovat alespoň 6 otáček a stejné množství k vyjmutí stroje z plechovky.

Zařízení je vhodné jak pro zkušené hospodyňky, tak pro začátečníky, kteří se konzervací dosud nevěnovali. Šev je hladký a souvislý. Připravenost válcovaných plechovek je snadno určena díky přítomnosti zátky. To znamená, že nehrozí překroucení víčka a rozštípnutí hrdla zavařovací sklenice. Poloautomat zároveň zajišťuje dobré utěsnění nádoby. Produkty jsou dokonale skladovány až do příští sklizně.

Automat

Nejlepší volba pro ty, kteří dělají své první kroky v konzervování potravin. Nejjednodušší a nejrychlejší možnost. Konstrukčně se skládá z krytu se dvěma podlouhlými držadly. Automat se snadno používá a nevyžaduje velké úsilí. Existují dva typy modelů:

  • S rukojetí umístěnými od upevňovacího šroubu v opačných směrech. Chcete-li sklenici uzavřít, musíte na víko nasadit víko a spustit rukojeti dolů. V důsledku tohoto působení se uvnitř přítlačného kotouče aktivuje speciální mechanismus, který automaticky sevře okraje víka kolem hrdla. Vrátíme do původní polohy a stroj vyjmeme ze srolovaného kontejneru. Sklenice jsou hermeticky uzavřeny a skladovány po dlouhou dobu.
  • S úchyty, které jsou umístěny na jedné straně. Chcete-li sklenici zavřít, musíte víko položit na víko a pevně jej přitlačit. Potom nehybně držíme spodní rukojeť a spouštíme horní úplně dolů. Procedura trvá v průměru 30–40 sekund. Ideální, pokud potřebujete sešroubovat hodně plechovek. Automat je lehký a vytváří rovnoměrný šev.

Jak zkontrolovat netěsnosti?

Aby víko nenabobtnalo, musíte po našroubování zkontrolovat, zda je pevně uzavřeno. Je to snadné. Nádobu stačí otočit dnem vzhůru a nechat v této poloze stát 10–15 minut. Pokud si poté všimnete šmouh, víko není pevně uzavřeno, což znamená, že dlouhodobé skladování je nemožné. Jídlo je potřeba znovu zavařit.

Poznámka! Nekvalitní sešívací stroj může deformovat víko a dokonce zanechat třísky na sklenici, není schopen zajistit dobré utěsnění a zpravidla se rychle rozpadá. Proto je důležité vybrat spolehlivá zařízení.

Přečtěte si více
Doporučení pro výběr madel pro tělesně postižené v koupelně a na WC

Výhody šicích strojů firmy KubanStekloTara

Modely prezentované v našem katalogu:

  • zajistit spolehlivé utěsnění;
  • zajistit spolehlivé utěsnění;
  • umožňují získat rovnoměrný šev;
  • pohodlně padnou do ruky.

Můžete si vybrat pozinkované ocelové švy, které jsou nejspolehlivější. Existují modely s niklovým a smaltovaným povlakem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button