Co je potřeba k vybudování farmy?
Rybí farma Som Somych má pouze 8 zaměstnanců, ale její obrat dosahuje 20 milionů rublů ročně. Geografie dodávek pokrývá 11 regionů a majitelé právě nyní plánují rozšíření výroby. Polina Mironova, spoluzakladatelka farmy, hovoří o tom, jak rozjet a rozvíjet podnikání v chovu ryb bez zkušeností v této oblasti.
Rybí farma je naší druhou rodinnou firmou, jejími spolumajiteli jsou můj manžel Konstantin Mironov a jeho bratr Ivan Izmakov a já jsem zakladatel značky. Zabýváme se především stavebnictvím. Nápad vznikl nečekaně, když jsme se rozhodli splnit si dávný sen a přestěhovat se z Moskvy na venkov. Koupili jsme pozemek o rozloze 30 akrů na vzdálené hranici regionu Tula, ve vesnici Manaenki, a začali jsme přemýšlet o vlastní výrobě.
Zhodnotili jsme několik možností: od dílny na výrobu stavebních materiálů po farmu s dobytkem, ale obě se zdály být nerentabilní kvůli vysoké konkurenci. Pak začali rybí farmu považovat za byznys. Raci, jeseter. A pak jsme narazili na informace o mramorovaných sumcích – a uvědomili jsme si, že to je mnohem slibnější.
Sumec je ziskový produkt pro restaurace: cena je pouze 350 rublů za kilogram, což je konkurenceschopné se zmrazenou treskou jednoskvrnnou nebo treskou. Zároveň dodáváme čerstvé ryby: ulovené, naporcované, zabalené a zaslané zákazníkovi.
Zvolili jsme sumečka afrického: v přirozeném prostředí se vyskytuje například v řece Jordán v Izraeli a dalších teplých zemích. Jeho dužnina je červená, celkem hustá, bez malých kostí, chutná jako drůbež – a je výborná do ruské, asijské i evropské kuchyně. Je snadné připravit sumce doma, takže jej lze prodávat v maloobchodě.
Jak začít s výrobou potravin
Nádrže s živými rybami na farmě Som Somych
Chov ryb jako podnikání na příkladu sumce: klady a zápory
- Sumci rostou rychle: 12–14 měsíců od plůdku do tržní hmotnosti 1,5 kg. Pro srovnání: jeseter rostou od 2 let.
- Nízká maloobchodní cena: 350 rublů za 1 kg vykuchaných čerstvých ryb, levnější než mnoho druhů mražených ryb.
- Nenáročný vzhled: sumec snadno toleruje vysokou hustotu osazení. Ve stejné nádrži 5 tun můžete chovat až 3 tuny sumců na klarinet, ale pouze 300 kg jeseterů.
- Sumec je hrdinou zavedených stereotypů, jako je nepříjemný zápach, chuť a šedá barva masa. Mnoho potenciálních zákazníků musí být přesvědčeno.
- Sumci mramorovaní jsou v prodeji poměrně vzácní. Častěji narazíte na říční ryby s obvyklým šedým masem a vůní bahna. Mnoho maloobchodních zákazníků nový produkt stále nezná.
- Velké investice do farmy na začátku: v roce 2017 bylo na stavbu farmy zapotřebí 24 milionů rublů.
Jak se sumci prodávali na začátku a co se změnilo nyní
Začali jsme prodávat v roce 2018 a okamžitě jsme narazili na přetrvávající stereotyp, že sumci jsou nutně šedí, mají nepříjemný zápach a jsou bez chuti. Změnit vnímání lidí bylo možné pouze domluvou na ochutnávce, ale toto dílo je celá detektivka. Telefonní čísla kuchařů a dalších osob s rozhodovací pravomocí ve velkých restauracích nejsou veřejně dostupná. A protože jsme předtím pracovali v jiném oboru, nebyli známí.
Sám jsem přišel do malých kaváren, povídal si s kuchaři a nabízel ochutnávky. S hvězdnými restauracemi to bylo složitější. Úkolem recepční je pouze rezervovat stoly a navíc jasný pokyn: žádné vnější kontakty. Ale dál jsem volal, abych problém humánně vysvětlil, a někteří pomohli: dali mi čísla na své šéfy – s podmínkou, že neřeknu, kde jsem kontakt našel.
Restaurace dnes tvoří přibližně 70 % našeho prodeje ryb a hotových výrobků z nich a maloobchod tvoří 30 %. Naše analytika je nelineární, protože ryby se prodávají jak v kilogramech, tak v kusech.
Na konci roku se podíváme, jak moc vzrostly tržby, jak se změnily prodejní kanály a jak jsou některé oblasti ziskové. Například je stále výhodné zabývat se hotovými výrobky: vyrábíme klobásy, paštiky a sumčí slaninu.
Můžete sledovat načasování objednávek a efektivitu manažerů, stejně jako vytvářet grafy a vizualizovat statistiky prostřednictvím speciálních služeb. Například Wholesale Trade Solution od SberBusiness vám umožňuje automatizovat některé procesy a zvýšit efektivitu vašeho podnikání. Služba pomáhá omezit přístup k informacím mezi zaměstnanci a analyzovat transakce ve všech fázích pomocí hotových zpráv. Řešení lze také integrovat s 1C a připojení k němu je zdarma.
Řezání sumců na farmě v podání Poliny Mironové